Reactie Kracht van Utrecht op Actieplan Geluid 2014

Geluidskaart_Utrecht_2012

De Gemeente Utrecht publiceerde maart 2014 haar Ontwerp Actieplan Geluid 2014. Het actieplan brengt de geluidsoverlast in Utrecht in kaart en geeft een overzicht van mogelijke maatregelen. Namens de Kracht van Utrecht schreef ik een zienswijze, ingediend op 15 april 2014.

Utrecht is een aantrekkelijke stad, die als een van de weinige steden in Nederland de komende decennia zal blijven groeien. Daarmee neemt ook de verkeersdruk in de stad toe. Met name wijken langs snelwegen en huizen langs drukke stadswegen en straten hebben te maken met hoge geluidsniveaus, zeker in de spits.

Veel van de maatregelen die het actieplan noemt, zijn uitstekend: snelheidsverlaging (van 70 naar 50 km/h en van 50 naar 30 km/h), stiller wegdek, en het verder stimuleren van OV- en fietsgebruik. Wat ontbreekt is een concreet actieplan om geluidsoverlast daadwerkelijk aan te pakken. Belangrijk bij het vinden van effectieve maatregelen is de dubbele winst die is te behalen. Winst niet alleen voor geluid, maar ook voor luchtkwaliteit en gezondheid en voor de kwaliteit van de openbare ruimte. De kosteneffectiviteit van maatregelen zit namelijk vooral in de gezondheidswinst doordat geluidsoverlast én roetuitstoot wordt beperkt.

Het terugdringen van de overlast van (teveel) autoverkeer in nauwe straten is een concreet beleidsdoel van de gemeente. Dat is prima. Maar laat burgers aan de hand van een concrete planning en een concreet actieplan zien dat er ook daadwerkelijk iets gebeurt. En zorg dat de ontwikkeling van het alternatief – OV en fiets – gelijke tred houdt met maatregelen die het autoverkeer in toom houden.

Lees hier de hele zienswijze

Achtergronden over geluid, gezondheid en beleid leest u in dit artikel dat ik schreef voor de Kracht van Utrecht in 2013.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s