Omfietsen langs tijdelijk ruimtegebruik in Utrecht

Tijdens Culturele Zaterdag (Stad van de Toekomst op 24 mei 2014) organiseerde de Vereniging Nieuw Utrecht Omfietsen… langs onbekende plekken in Utrecht met creatief tijdelijk ruimtegebruik, plekken waar het ‘Nieuwe Utrecht’ boven komt drijven.

We beginnen die zaterdag op het Westplein, waar de Ontwikkelgroep Lombok Centraal een prachtig initiatief ontwikkelt. Ze laten met de tijdelijke ruimte Paviljoen pOp zien wat je allemaal kan doen met de ‘loze’ ruimte op het Westplein. De stad terug naar de mensen.

In Tuinwijk-Oost komen we Buurland tegen. Studenten wonen daar in een huizenblok van Mitros, dat op de nominatie staat om gesloopt te worden. Het plan van Buurland Utrecht was om het huizenblok in zelfbeheer te nemen. Een stukje verder in Lauwerecht komen we Made by U tegen, zogenaamde klushuizen en zelfbouwkavels. Ze worden tijdelijk bewoond. Wegens geldgebrek is het oorspronkelijke bouwplan hier nooit doorgegaan.

Het NS-terrein aan de noordoostzijde van het spoor bij de 2e Daalsedijk is een boeiende plek. Vlak naast de Amsterdamsestraatweg, dichtbij het centrum, is hier ruimte in overvloed. Een grote hoeveel loodsen met deels monumentale status kunnen een creatieve invulling krijgen. Zoals altijd in een dergelijk gebied kom je hier veel creatievelingen tegen. Het doet denken aan het iets kleinere Zijdebalengebied (met o.a. Kytopia); ook dichtbij het centrum en vol ruimte en potentie.

Een stukje verder, aan de andere kant van het spoor, begint het grote Cartesiusgebied. Ook hier veel oude – deels monumentale – gebouwen en loodsen, met diverse invulling. De strook naast het spoor vanaf Station Zuilen heeft de Gemeente Utrecht vrijgegeven voor welke functie dan ook (afgezien van bewoning). Een mooi stukje industriëel erfgoed in de Cartesiusdriehoek is de enorme Werkspoorkathedraal. Neem eens een kijkje bij het Cartesiusmuseum en Playground Cartesius als je meer wilt weten over het Werkspoor gebied.

Met mijn (ietwat beperkte) compactcamera heb ik een verslag gemaakt van Omfietsen, waarin de projecten Buurland, Made by U, het NS-terrein aan de 2e Daalsedijk en de Cartesiusdriehoek aan bod komen. Maar het houdt natuurlijk niet op bij deze plekken. Denk ook aan de tijdelijke invulling van het Zijdebalenterrein, MeerMerwede en Eiland8 op Kanaleneiland, Rotsoord en het Muntpark

Teveel om op te noemen…Meer info over Nieuw Utrecht (NU) vind je op hun website en Facebookpagina.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s