Puinzooi in Gagelbos na festival – vragen over natuurschade

Zaterdag 5 juli was het Gagelbos de plek van het Zomerkriebels festival. Het dancefeest vond plaats op een nogal opvallende plek in een natuur- en recreatiebos. Het Gagelbos – beheerd door Staatsbosbeheer – heeft rond het speelbos een “extensieve” recreatieve functie. Echter, het festival stond grotendeels aan de andere kant van het watertje. Dat gedeelte van het Gagelbos heeft een pure natuurfunctie en is daarom slechts beperkt toegankelijk.

De Natuur- en Milieugroep Overvecht (NMO), Wijkraad Overvecht en het Bewonersplatform Overvecht dienden allemaal een bezwaarschrift in. Het argument was onder andere dat het festival niet overeenstemt met de natuurgerichte, extensieve recreatie waar het Gagelbos voor bedoeld is. Waarom nou daar een groot dancefeest? Geluidsoverlast was er ook, bijvoorbeeld in Maarsseveen / Molenpolder.

Bleeker, Staatsbosbeheer en geldnood

ZomerkriebelsGroenLinks Provincie Utrecht had het in juni ook al in de gaten. “De erfenis van Bleeker: wat Staatsbosbeheer allemaal uit geldnood moet doen“, schreef Statenlid en Overvechter Jasper Fastl. Een festival in het Noorderpark – het grote recreatiegebied ten noordoosten van Utrecht – is prima. Daar is het voor bedoeld. Maar waarom nu juist in het Gagelbos, een stuk Ecologische Hoofdstructuur? Een paar kilometer verderop is ruimte zat voor een nog veel groter festival. De oproep van GroenLinks om af te zien van het festival vond helaas geen weerklank.

Zorgen over de vlinderpopulatie

Ook in de Utrechtse gemeenteraad ging het festival niet onopgemerkt voorbij. Natuurlijk had de politiek meer aandacht voor het verbod op grote televisieschermen voor het WK voetbal. Maar de Partij voor de Dieren – nieuw in de raad – stelde wel vragen. Gemeenteraadslid Eva van Esch:

“Er is veel schade door het festival aangericht aan de natuur in het Gagelbos. Zo is het gras van tevoren ‘geklepeld’, wat eigenlijk betekent dat het gras platgeslagen wordt en dat er geen kans voor insecten is om te overleven. Dit deel van het park is hierdoor haar vlinderpopulatie kwijt… Het gaat onder andere om de vlindersoorten icarusblauwtje, kleine vuurvlinder en zwartsprietdikkopje”.

Fiets- en wandelpaden zijn een puinzooi

En hoe ziet het terrein er uit na het festival? Ik ging donderdag – vijf dagen na het festival – een kijkje nemen. Een grote truck was bezig om zware rijplaten op te rapen. Op het drassige terrein – het heeft twee dagen geregend – laat de truck zware sporen achter. Het wandelpad naast het geasfalteerde fietspad in het midden zal moeten worden hersteld. En de vraag is: wie gaat dat doen? En wie is daarvoor verantwoordelijk? Want het kan niet zo zijn dat dit mooie natuur- en recreatiebos er over een paar maanden nog zo bij ligt… na een eendaags festival.

Focus op recreatie én natuurontwikkeling

De belangrijkste vraag: Is dit een eenmalig slippertje of komen er nog meer festivals? Het is begrijpelijk dat Staatsbosbeheer krap bij kas zit. Maar meer van dit soort festivals kan het terrein niet aan. Groenlinks (Provincie Utrecht, bron):

“Het is zaak dat alle partijen (gemeentes, recreatieschappen, natuurorganisaties en provincie) snel een plan maken hoe hier in de toekomst mee om te gaan.  Met niet alleen de focus op recreatie, maar evengoed op natuurontwikkeling.”

Herfstkriebels vindt plaats op 11 oktober in de Utrechtse Gietijzerstraat, middenin het industriële Cartesiusgebied. Lijkt me een prima plek…

Update mei 2015: Inmiddels lijkt Zomerkriebels 2015 weer gewoon door te gaan, op precies dezelfde plek. De Partij voor de Dieren heeft het nog geprobeerd. Haar motie die opriep tot een beperkt evenement werd helaas alleen gesteund door de PvdA, SP, ChristenUnie en Stadsbelang Utrecht. Wethouder Geldof gaat de organisatoren wel “motiveren” om af te zien van de afsluitende vuurwerkshow.

 

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s