Wandel- en fietsbrug de Gagel bij Overvecht bijna klaar

Ik zag hem jaren geleden voor het eerst in het computermodel van de Noordelijke Randweg Utrecht (NRU). Inmiddels is de opwaardering daarvan, die in 2016 klaar zou moeten zijn, met ruim een decennium opgeschoven. Er is echter één element van het opgeschorte plan dat wél op schema ligt: De fiets- en wandelbrug de Gagel. De brug in aanbouw lijkt bijna klaar. Afgezien van de kleur ziet hij ziet er precies zo uit als in het computermodel.

Welkome verbinding voor wandelaars, joggers en fietsers

Fietsviaduct_de_Gagel_kaartjeDe nieuwe brug verbindt Utrecht Overvecht via het Sjanghaipark met het Gagelbos en Noorderpark. Eronder ligt de vierbaansweg NRU. En die is lastig over te steken. Wanneer ik op een donderdagmiddag sta te kijken naar de brug in aanbouw, staan er twee hardlopers naast me. Er is geen oversteekplaats hier. Ook niet een paar honderd meter naar rechts of naar links. Om aan de overkant te komen, moet je twee keer 750 meter lopen, langs de drukke weg.

Toch maar oversteken dus; een kwestie van heel goed uitkijken. “Ja, die brug komt echt als geroepen. Het is knap vervelend om hier over te steken,” zegt een van de hardloopsters. Als je de afstanden op de kaart goed bekijkt, zie je dat vanuit het standpunt van wandelaars er best nog wel een wandelbrug bij mag. Gelukkig staat er nog eentje op de agenda, iets zuidelijker bij polder Ruigenhoek.

Het rustige Sjanghaipark, waar het fietspad richting de brug zich doorheen slingert, ligt er wat zielig bij. Er is erg veel gekapt. Naast de ruimte voor het fietspad zelf zal dat voornamelijk “werkruimte” zijn die weer deels ingevuld kan worden. Aan de Gagelbos zijde zie je van een afstandje dat de helling naar de brug voor fietsers vrij heftig zal zijn. De Kracht van Utrecht heeft in de inspraakfase nog geopperd om de brug zo aan te leggen, dat hij later verlaagd kan worden. Immers, indien de NRU toch (half)verdiept wordt aangelegd, zou de brug een stuk lager kunnen. Dat lijkt helaas niet gebeurd. Daarnaast lijkt de trap vanaf de Gageldijk omhoog niet erg fijn. Het is een steile metalen trap, met naar het schijnt nogal dikke leuningen om je aan vast te houden.

Hoog of niet, het is zeker een welkome verbinding tussen Overvecht en het recreatiegebied Gagelbos.

Hoe zat het ook al weer met die NRU? Lees mijn uitgebreide artikel over de opwaardering van de NRU.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

4 gedachten over “Wandel- en fietsbrug de Gagel bij Overvecht bijna klaar”

  1. Over de voetganger, die zich bij het op- en aflopen van de trappen vast moet houden aan een leuning,is niet goed nagedacht.
    De trap naar de Gageldijk heeft “leuningen”, beter gezegd 2 stootranden die in een transporthal goed zouden functioneren, maar spotten met het begrip trapleuning, zijnde, rond en 7/8 cm doorsnede, welke dus echt vast zijn te houden als steun.

  2. Ik heb er nog niet goed naar gekeken (had meer oog voor de helling voor fietsers). Nu ik het zie: de trap aan de Gageldijk zijde lijkt me inderdaad niet erg fijn: een steile, open, metalen trap met inderdaad dikke leuningen. Veel wandelaar zullen wellicht de fietshelling nemen. Maar dan nog. De trap aan de andere kant had – toen ik er was – overigens nog geen leuningen (een stenen trap). Zal een foto van de trap bijvoegen. Dank voor je reactie, Aart.

  3. Niets dan hulde hoor, voor de nieuwe Gagel-fietsbrug; mijn hardlooprondje voerde me er daarnet weer even overheen. De hellingen zijn nog niet echt toegankelijk maar je kunt als voetganger al wel gebruikmaken van de trappen aan weerszijden.
    Grote vooruitgang om nu niet meer te hoeven oversteken of omlopen.
    Trap aan gagelzijde is wat steil maar verder OK. Leuningen inderdaad “dik” but who cares; ze geven afdoende steun.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s