Fietsfile Maliebaan-Nachtegaalstraat trending topic – fietsers nu langer groen

Fietsinfarct_homepage_Telegraaf_30092014
De Telegraaf homepage op 30 september 2014

De fietser in Utrecht was even trending topic deze week. De Utrechtse Internet Courant (DUIC) plaatste dinsdag een artikel over de roodlichtcontrole voor fietsers op de kruising Maliebaan – Nachtegaalstraat. Nu is die kruising, zeker in de drukke fietsspits, altijd al vervelend (relatief lang wachten voor weinig kruisend verkeer). Maar een roodlichtcontrole door de politie leek het nog veel erger te maken dan normaal. Een lange rij fietsers in de Nachtegaalstraat was het gevolg. Fietsfile!

De roodrijders zijn eigenlijk niet het probleem

Slecht afgestelde verkeerslichten zorgen wel vaker voor relatief veel “roodrijders”. Ook de veel ruimere groenfase voor voetgangers op de eerste kruising heeft dat effect (er is dan immers zeker geen kruisend verkeer). Het is een vervelend probleem op deze zeer drukke fietsroute. Eigenlijk heeft de hele fietsroute tussen Vredenburg en Wilhelminapark te weinig capaciteit. De roodrijders helpen om – ondanks de overtreding – een al te grote fietsfile in de spits te voorkomen.

“Hét probleem is de #fietsfile, niet de fietsers die rood licht negeren!”

Dat was mijn reactie op Twitter – via het Kracht van Utrecht account, met de foto’s van de fietsfile prominent in de tweet. De journalisten onder de @KrachtvanU volgers zaten duidelijk niet stil. Binnen een paar uur stonden de foto’s van DUIC bovenaan de websites van de Telegraaf (landelijke editie) en RTL Nieuws; een dag later onder meer in de papieren editie van het AD. Ook NOS-op-3 liet het bericht niet onopgemerkt voorbij gaan. Het DUIC-bericht is inmiddels meer dan 15.000 keer gedeeld op Facebook.

Wat er nu echt mis ging? Kapotte detectielussen dus…

Op woensdag 17 september waren er ook al controles op de Maliebaan. De Utrechtse partij Student & Starter stelde er toen al vragen over aan het College.

Student & Starter: Typisch een plek waar velen door rood fietsen, omdat het niet duidelijk is waarom men voor het rode licht staat te wachten. Het voetgangers stoplicht in dezelfde richting staat namelijk wel op groen.

Naast de “geloofwaardigheid” van rood en groen was het de vraag of de afstelling van de verkeerslichten eigenlijk wel goed was (dat soort technische mankementen komen helaas wel vaker voor). Nou, dat bleek dus niet het geval. De wethouder zelf, Lot van Hooijdonk, bracht het nieuws donderdag naar buiten via Twitter:

“Oversteek Maliebaan fietsers: stoplicht is bekeken en functioneerde onvoldoende, nu 5x zoveel groentijd, definitieve oplossing gezocht”.

Het bleek dat de detectielus voor fietsers niet meer goed functioneerde, vermoedelijk als gevolg van werkzaamheden. De groenlichtfase voor fietsers is van zes naar dertig seconden gegaan (meer info lees je wederom bij DUIC). Een definitieve oplossing is er echter nog niet.

Mogen ze niet op de weg fietsen?

Het is goed dat de Utrechtse fietsdrukte af en toe landelijke aandacht krijgt, ook al is de aanleiding een sensationele foto van een fietsfile. De capaciteit van de hoofdfietsroute tussen Utrecht Centraal en De Uithof is al jaren onvoldoende. Ruimte om er een meter fietspad naast te leggen ontbreekt – althans als je de autoparkeerplaatsen en de dubbele rijbanen wil behouden. Zoals een Duitser uit Hamburg, in reactie op de fietsfile-foto, opmerkte:

“Are cyclists not allowed to use the road?”

Het was inderdaad een vreemd gezicht. Een lege brede weg – door werkzaamheden leger dan normaal – en een 100 meter lange fietsfile ernaast op een smal fietspad.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

One thought on “Fietsfile Maliebaan-Nachtegaalstraat trending topic – fietsers nu langer groen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s