Via de Gagelbrug over de Karl Marxdreef

In augustus schreef ik over de Gagelbrug, de nieuwe fiets- en wandelverbinding tussen Overvecht en Gagelpark, over de vierbaans Karl Marxdreef en de Gageldijk. De brug zou bijna klaar zijn (de fietsbrug is sinds 31 oktober 2014 helemaal open; op 7 november om 17.00 uur is de officiële opening). Buurtbewoners wandelen echter al een tijdje via de nieuwe verbinding naar de overkant. Hekken staan zo geplaatst dat je via twee trappen de brug op en af kunt lopen. Een mooie gelegenheid om – voor de eerste keer – wat foto’s te schieten vanaf de Gagelbrug zelf (hoe de brug werkelijk heet, weet ik eigenlijk niet).

Die trap is wel erg steil

Een vrouw komt net aangelopen, na een rondje met de hond in het Gagelbos. “Ja, we zijn heel tevreden met deze nieuwe brug,” vertelt ze. De eerste echte oversteekmogelijkheid is 750 meter verderop. Dat is anderhalve kilometer lopen om aan de overkant te komen. Veel te veel voor een blokje om met de hond. “Nee, dat deed dus niemand; iedereen stak hier gewoon over hoor.” Er is ook al meteen een kritiekpunt: “Ouderen in onze buurt klagen over de nogal steile trap naar de Gageldijk.” De trap is inderdaad steil. Bovendien is de leuning heel dik; zelfs mijn grote hand past er niet omheen. Als de brug ook voor fietsverkeer geopend is, hoef je de steile trap natuurlijk niet te gebruiken (tenzij je echt op de Gageldijk moet wezen). Je kunt dan de lange fietshelling nemen in plaats van de trap. Dat wordt natuurlijk wel oppassen met fietsers, die flink snelheid kunnen maken.

Hoe druk wordt het op de brug?

“Wel vervelend dat straks ook brommers en scooters zo naar het Gagelpark kunnen snellen.” “Dat is waar”, antwoord ik. Maar je kunt ze moeilijk tegenhouden, zonder de brug ook voor scootmobielen af te sluiten. En daar zijn er heel veel van in Overvecht. “Ook jammer van het Sjanghaipark trouwens”, besluit de vrouw. Er is inderdaad wel wat gekapt voor de fietspaden door het park. Hopelijk vult de gemeente dat deels weer op.

Een andere buurtbewoner had de brug nog niet eens opgemerkt. “Ik woon hier sinds kort anti-kraak. Deze brug lijkt me wel heel handig. Ligt er geen park aan de andere kant?” Ja, de barrièrewerking van de Utrechtse Ring is nu gelukkig één brug minder.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

One thought on “Via de Gagelbrug over de Karl Marxdreef”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s