Actie verkeerslichten Ledig Erf (video)

Laat fietsers niet wachten tot ze een ons wegen!

Woensdagochtend 8 oktober 2014 kregen de wachtende fietsers op het Ledig Erf een krentenbolletje aangeboden. Fietsersbond en Kracht van Utrecht deden dat om aandacht te vragen voor het lange wachten voor verkeerslichten in Utrecht. Op het Ledig Erf en Tolsteegbrug is het anderhalve minuut wachten. Dat is erg lang, zeker als je meer van dat soort verkeerslichten passeert op je route.

Wat vinden moeders met kinderen er van?

Weinig ruimte achterlangs
Weinig ruimte achterlangs

Rond 08.15 uur was het erg druk voor het verkeerslicht. Veel opstelruimte is er niet. Fietsers hebben moeite om achterlangs te fietsen. Veel vaders en moeders met kinderen in zitjes en veel fietsende kleuters staan in de rij. Hoewel mensen klagen over de lange wachttijd, is de krappe opstelruimte misschien nog wel een groter probleem. Maar, zoals Ria Glas van de Fietsersbond uitlegt, bij kortere wachttijden heb je natuurlijk minder opstelruimte nodig. Dubbel winst dus.

Toch staat het ontwerp van dit kruispunt ter discussie. Aan de overkant blijkt het lastig invoegen voor jonge fietsers. De bocht op de Tolsteegbrug is krap. Meerdere stromen fietsers komen hier samen. Het lastige invoegen met jonge kinderen ervaren moeders als gevaarlijk. Een ander opvallend detail dat naar voren kwam was de “bier-vrachtwagen” van het Louis Hartlooper Complex, net na de Tolsteegbrug. Die staat er iedere ochtend rond 08.25 uur de weg te blokkeren, zo meldt een mevrouw. Niet een handige tijd om te bevoorraden. Ook dit is een kwestie die in de hele stad speelt.

De actie kreeg de nodige media-aandacht in kranten (AD, Utrecht Dichtbij) en allerlei nieuwssites. De gemeente gaat bovendien met de Fietsersbond in gesprek over de afstelling van verkeerslichten. Dat is precies wat de bedoeling was.

Video publiceren in sneltreinvaart

Mijn persoonlijke doel was om het gebeuren te filmen en diezelfde middag nog het resultaat op Youtube en sociale media te publiceren. En dat is meer dan gelukt. Oordeel zelf over het resultaat. Meer informatie, links naar nieuwsmedia en fotomateriaal vind je bij de Kracht van Utrecht.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s