Slecht zicht door hek bij fietsoversteek Franciscusdreef

Op de vernieuwde kruising Franciscusdreef-Floridadreef in Overvecht staat een groen hek danig in de weg. Het ontneemt wachtende fietsers en voetgangers het zicht op het autoverkeer. Het hek is bedoeld voor de veiligheid. Maar doet het hek zo niet meer kwaad dan goed?

Herinrichting van gevaarlijk kruispunt

De kruising Franciscusdreef – Floridadreef is onlangs vernieuwd. Volgens de gemeente zijn er de afgelopen jaren heel wat auto-ongelukken gebeurd. Het was dus hoog tijd om verkeerslichten te plaatsen op dit drukke kruispunt. Een minder ernstig probleem – volgens de gemeente – waren voetgangers die vanuit de buurt rechtstreeks overstaken naar de Jumbo supermarkt. Er is daarmee nooit iets misgegaan, maar de gemeente wilde toch het zekere voor het onzekere nemen.

Groen hek tegen kriskras oversteken

Zicht van automobilisten op 20 meter van de oversteek.
Zicht van automobilisten op 20 meter van de oversteek.

Sinds een paar maanden staat er langs de Franciscusdreef daarom een lang groen hek. Oversteken kan hier niet meer. Je moet nu iets verder lopen naar de officiële oversteek. Dat is op zich prima, maar het hek blijkt wel het zicht op het autoverkeer te ontnemen.

Wie niet erg lang is, moet bijna op de rijbaan staan om de auto’s te zien aankomen. Kinderen zien al helemaal niets en verdwijnen op hun beurt volledig uit het zicht van automobilisten.

En voor wie denkt: dan wacht je toch gewoon op groen? De verkeerslichten op de Franciscusdreef staan nu nog niet aan en normaliter ook niet 24 uur per dag. Bovendien, automobilisten willen ook nog wel eens door rood rijden – zoals alle verkeersdeelnemers nu eenmaal doen. Ook al heb ik groen, ik zie graag of het veilig is om over te steken.

En werkt dat hek eigenlijk wel?

Of het hek werkt, is weer een andere discussie. De mensen die voorheen rechtstreeks overstaken naar de Jumbo supermarkt, kiezen nu óf voor de officiële oversteek óf lopen een stukje verder naar het nieuwe “olifantenpaadje” aan het einde van het hek.

En juist het kriskras oversteken over de olifantenpaadjes was de reden voor de gemeente om het hek te plaatsen. Moet de gemeente dan maar het hek nog langer maken? Dat lijkt onbegonnen werk.

Stemmen!

Op het verkeersmeldpunt van de Fietsersbond staat een melding over deze kwestie. Vind je het groene hek ook een probleem en wil je dat de gemeente een oplossing zoekt? Stem dan op deze melding bij de Fietsersbond. De gemeente krijgt alle stemmen en meldingen te zien. En hoe meer, hoe beter.

Update:

nieuwe situatie
Vrijdag 7 november: de eerste 4 meter van het hek is weggehaald.

Vrijdag 7 november heeft de gemeente een deel van het hek laten weghalen. Het gaat over het eerste stukje van 4 a 5 meter. Echt goed is het nog niet, maar het is al een hele verbetering. Volgens Utrecht Dichtbij gaat de gemeente nog eens goed kijken naar de situatie. Misschien gaan ze meer aanpassen.

In dit Wijkbericht (juli 2014) van de gemeente vind je meer informatie over de herinrichting van het kruispunt.

Een iets ingekorte versie van dit artikel publiceerde ik woensdag 5 november 2014 op de website van Utrecht Dichtbij (wellicht komt het woensdag 12 november in de papieren versie, hopelijk met reactie van de gemeente).

Bekijk een korte video van de situatie:

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s