Culturele nieuwjaarsduik in Utrechtse fietscultuur

Verkeersbeeld in Utrecht, 1929 (videostill, zie Het Utrechts Archief)
Verkeersbeeld in Utrecht, 1929 (videostill, zie bron Het Utrechts Archief)

Aanstaande zondag 11 januari staat Utrecht in het teken van de Nieuwjaarsduik. In dit geval is dat vooral cultureel bedoeld. Het is de start van het Utrechtse fietsjaar, met de Tourstart in juli als hoogtepunt.

Een aantal tips voor zondag.

Geheime kracht van de Utrechtse fietsrevolutie

Voorproefje van de expo (foto: Het Utrechts Archief)
Voorproefje van de expo (foto: Het Utrechts Archief)

Het Utrechts Archief geeft zondag een voorproefje van hun expositie Utrecht Fietsstad, die in april opent. Verenigingshistoricus van de ANWB Hans Buiter belicht de geheime kracht van de Utrechtse fietsrevolutie. Deze startte met de oprichting van o.a. de Algemeene Nederlandsche Wielrijders Bond in 1883 aan de Maliebaan. Dat is trouwens ook de plek van het oudste fietspad van Nederland.

Zo rond 1900 waren er vele fietsfabrieken en fietsscholen in Utrecht. Het aantal fietsers in de stad liep in die periode snel op en na een dip rond 1970 steeg het fietsgebruik in de Domstad tot ongekende hoogte. Het zal mensen die het boek De Fietsrepubliek van Pete Jordan hebben gelezen (over de Amsterdamse fietshistorie) bekend in de oren klinken. Het wordt tijd voor onze geschiedenis! Zondag tussen 15.00 en 15.45 uur in het Auditorium van Hamburgerstraat 28.

Slowbiking en modelfietstekenen

Stadskantoor_SlowbikingIn Utrecht zijn we zo langzamerhand allemaal kampioen in langzaam fietsen. Op het Stadsplateau voor het Stadskantoor kun je zondag nog meer oefenen voor het NK Slowbiking dat plaatsvindt op 21 juni. Bij Slowbiking leg je een parcours zo langzaam mogelijk af, op de fiets, zonder af te stappen. Proberen? Kom kijken a.s. zondag tussen 13.00 en 16.30 uur.

In het jaar van de Utrechtse Tour de France zullen er ongetwijfeld meer fietscartoons dan gebruikelijk getekend worden. Zondag laten HKU-studenten zien hoe zij dat doen bij Kunstliefde aan de Nobelstraat nummer 12. Er zijn workshops voor kinderen en volwassenen om 13.00, 14.00 en 15.00 uur (meer info). Het resultaat is de hele middag te zien in de pop-up expo Habitat, ook bij Kunstliefde (12.00 tot 17.00 uur).

Winkel van Sinkel

Ook bij de Winkel van Sinkel veel fietskunst en -cultuur. Er is onder andere een romantische ontmoeting op een BMX-fiets tussen de fietsacrobaten van Cycling Circus, het Culturele Zondagen College over de cultuurhistorie van de Tour de France en een talkshow over de overeenkomsten tussen topsport en kunst. Een fiets ontwerpen bij Fietsen is (g)een kunst kan ook. Neem een t-shirt mee en maak samen met een kunstenaar een creatief fietsontwerp. Meer info in het programma bij de Winkel van Sinkel.

Holland Slowbiking in Munchen June 2014 from Paulien Willems on Vimeo.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s