Bruine korenbout

Natuurvormen op Fort Hoofddijk

Een natuurparels in Utrecht is Fort Hoofddijk op De Uithof, waar de Botanische Tuinen zijn gevestigd. Ik was er al vaker, maar nog nooit zo vroeg in het jaar. Staan in juli de zomerbloemen te pronken, nu eind mei is het de rotstuin die al haar pracht laat zien.

Snuffel tussen de rotsen en let op de vreemde plantvormen. Je denkt dat gele bloempje al eerder te hebben gezien, maar als je goed kijkt… Boven het prominente geronk van de snelwegen – ik snak naar een autovrije zondag om in alle stilte deze tuinen te bezoeken – hoor je af en toe een kwakende kikker. Een bruine libelle bromt langs me heen en blijft lang genoeg zitten voor een paar snelle foto. Het blijkt een Bruine korenbout (Libellula fulva) te zijn, een zeldzame verschijning in Nederland.

Een van de mooiste creaties staat bij de ingang van het kassencomplex. Een meesterwerk met spitse oranje oren en een blauwe bovenlip. De vleesetende plantjes die daar ook staan, zijn al helemaal onweerstaanbaar. Ze niet fotograferen is onmogelijk. Een kleine greep uit de eindeloze collectie van de Botanische Tuinen op Fort Hoofddijk.

Advertenties

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | werkt voor Gobike Nederland | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht), De Boom en het Meer, Kracht van Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s