Drukte op de parkeerplaats van shoppingcenter Overvecht (Seinedreef)

Chaotisch verkeer op parkeerplaats shoppingcenter Overvecht

Op verzoek van het AD schreef ik een opiniestuk over de chaotische verkeerssituatie op de parkeerplaats van shoppingcenter Overvecht. Van alle bezoekers aan dit winkelcentrum komt 55% lopend of fietsend (bron: Koopstromen onderzoek 2016). Toch komen voetgangers en fietsers regelmatig in de knel tussen al het autoverkeer. Het stuk verscheen zaterdag 25 februari 2017 op papier en digitaal. Lees het originele artikel hier.

Het is een opmerkelijk schouwspel, het verkeer rond shoppingcenter Overvecht op een zaterdagmiddag. Automobilisten rijden in een lange rij stapvoets over het parkeerterrein op zoek naar de laatste parkeerplekjes, het liefst zo dicht mogelijk bij de winkels. Fietsers rijden links en rechts auto’s voorbij. Voetgangers – ook ouderen en kinderen – steken tussen de auto’s de Seinedreef over richting de ingang van het winkelcentrum. Het woord ‘verkeersjungle’ gaat mij wat ver, maar chaotisch is het zeker.

Inrichting van de openbare ruimte schiet tekort

Ik vind het verbazingwekkend dat er bij de ingang tussen de Action en de Kijkshop geen goede oversteekmogelijkheid is. Bij andere entrees van het winkelcentrum is het al niet anders. Ik zie ouderen met een looprek of scootmobiel een lange slinger maken tussen de auto’s, op zoek naar een plek waar ze niet tegen een stoeprand opbotsen. Ouders houden hun kinderen vast, zodat ze niet zonder uit te kijken naar de grote gebakkraam aan de overkant rennen. Voor fietsers is de situatie al net zo onlogisch. In een fietsstad als Utrecht verwacht je hier op zijn minst een paar stroken rood asfalt. Maar die zijn er niet.

Voor ouderen met een rollator zijn de looproutes erg lastig.
Voor ouderen met een rollator zijn de looproutes erg lastig.

De slechte staat van de openbare ruimte is bewoners al jaren een doorn in het oog. De gemeente heeft het afgelopen jaar gewerkt aan plannen om auto’s beter te scheiden van fietsers en voetgangers. Hoewel er nog niets vaststaat, zitten er zeker goede ideeën in. Maar hoe lang is het nog wachten op een uitvoering? Een herinrichting met goede looproutes en een prettige openbare ruimte kan niet vroeg genoeg komen. Het is overigens nog onzeker of een fietspad langs de Seinedreef de definitieve plannen haalt. De Fietsersbond en het Bewonersplatform vragen daar met nadruk om.

Er komen alleen maar voetgangers bij

Plannen voor langere termijn zijn prima, maar er moet ook nú iets gebeuren. Bedenk dat er straks alleen maar voetgangers bij komen. Er ligt een plan voor woningbouw op de NPD-strook langs de Brailledreef. Dat zijn 180 tot 360 appartementen en 550 studentenwoningen. Verderop verschijnt het tweede deel van het Antoniuskwartier, op de plek van het oude ziekenhuis. Dat zijn nog eens 151 woningen op loopafstand van het winkelcentrum.

Utrecht doet haar best om een wereldfietsstad te zijn en een betere stad voor voetgangers. De openbare ruimte rond Shoppingcenter Overvecht is dé locatie om die uitdaging aan te gaan. De verkeerschaos zoals die er nu is, past niet bij Utrecht. Zorg dat winkels goed en veilig bereikbaar zijn voor iedereen, zeker voor kinderen, ouderen en mensen die slecht ter been zijn. Zorg voor betere looproutes vanuit omliggende buurten. En maak haast, want het is hard nodig. Ga maar eens kijken op zaterdagmiddag.

Filmpje van de situatie op de Seinedreef, bij een hoofdingang van het shoppingcenter aan de noordwestzijde, op een zaterdagmiddag:

Tekst, foto’s en video: Olivier Beens

Gepubliceerd door

olivierbeens

Sociaal Geograaf | fiets, mobiliteit en ruimte | houdt van Utrecht Overvecht | verzorgt sociale media voor wijkblad Dreefnieuws (Echt Overvecht) en de Kracht van Utrecht

Plaats een reactie